فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 92 (زمستان 1401)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 92 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین عبدالمحمدی * صفحات 7-36

    مارتین لینگز از معدود خاورپژوهانی است که از مسیحیت به اسلام گرویده است. یکی از مهم ترین آثار وی، کتابی است با عنوان محمد(ص) بر پایه کهن ترین منابع. وی در این کتاب به بررسی زندگی پیامبر اعظم(ص)پرداخته و گزارش نسبتا جامعی در این زمینه ارایه داده است. این کتاب، شرح حال برخی صحابه مشهور و نقش و جایگاه آنان را نیز به تفصیل بیان کرده است. تاملات روش شناختی و محتوایی زیادی درباره کتاب مطرح است که یکی از آن ها، «نقش علی(ع)در مهم ترین جنگ های عصر نبوی» است. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل تاریخی و بر اساس سنجه های روش تاریخی، به نقد و بررسی این بخش از کتاب پرداخته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مارتین لینگز با گزینش بدون منطق برخی گزارش ها، عدم توجه به همه شواهد و منابع موجود، نادیده گرفتن برخی گزارش ها و بزرگ نمایی گزارش های دیگر و سرانجام تحمیل پیش فرض های خود بر تاریخ، عملا از اصول و معیارهای پژوهش تاریخی فاصله گرفته و تقریری ناقص از نقش علی(ع) در این جنگ ها ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: علی(ع)، مارتین لینگز، غزوات پیامبر، شرق شناسی، نقد تاریخی
  • مریم توکل نیا، حسن زارعی محمود آبادی * صفحات 37-66

    پس از کشته شدن خلیفه دوم، بر پایه پیشنهاد قبلی او، انتخاب خلیفه بر عهده یک شورای شش نفره قرار گرفت. یکی از شاخص ترین اعضای این شورا حضرت علی(ع) بود که دیدگاه ایشان تاثیر تعیین کننده ای در تصمیم شورا داشت. این مقاله به دنبال ارایه مدلی برای تبیین تصمیم گیری امام علی(ع)در شورای شش نفره در قالب نظریه تصمیم گیری سایمون به روش توصیفی تحلیلی است. یافته این پژوهش نشان می دهد که علی(ع)بعد از قرار گرفتن در موقعیت اجبار و مشاهده خطر دودستگی مسلمانان، ضمن استدلال به حقانیت خود در جانشینی و همچنین با دوری جستن از اتهام اختلاف، دست به اتخاذ تصمیم زدند. در این راستا و در مرحله انتخاب، موانعی پیش روی حضرت بود که ساختمندی تصمیم حضرت در قالب توضیح مرحله «اجرای تصمیم» قابل تبیین است. تبیین کارایی تصمیم حضرت و میزان پذیرش تصمیم حضرت توسط متصدیان حکومتی بخشی دیگر از این مقاله را تشکیل می دهد

    کلیدواژگان: علی(ع)، نظریه تصمیم گیری سایمون، جانشینی پیامبر، تاریخ خلافت
  • شهناز حجتی نجف آبادی*، محمدتقی ایمان پور صفحات 67-98

    پیرامون مبانی قدرت و مشروعیت سیاسی در ایران باستان خصوصا در دوره ساسانی سخن بسیار گفته شده است و اغلب از الهی بودن سلطنت، تبارگرایی، قدرت و عدالت به عنوان عناصر چهارگانه قدرت و کسب مشروعیت در ایران باستان نام برده شده، اما تا کنون مطالعه ای تطبیقی درباره عصر ساسانی با دیگر دوره ها انجام نشده است. با توجه به تفاوت عناصر مشروعیتزا در حکومت های مختلف ایران پیش از اسلام، پژوهش پیش رو کوشیده است با استفاده از شیوه مطالعات مقایسه ای و با تکیه بر منابع فارسی و عربی دوره اسلامی که در بر دارنده خدای نامه ها و دیگر منابع کتبی باقی مانده از دوره ساسانی و به قلم نویسندگان عصر ساسانی است، به مقایسه این عناصر در دوره ساسانی و اشکانی بپردازد. نتیجه این مقایسه حکایت گر آن است که این منابع در معرفی حکومت اشکانیان کمتر به عناصر مشروعیت زا توجه نشان داده اند و بیشتر در جهت مشروعیت زدایی از اشکانیان قلم زده اند، در حالی که به شدت به دنبال معرفی عناصر مشروعیت زا برای حکومت ساسانیان هستند

    کلیدواژگان: منابع تاریخی دوره اسلامی، ساسانیان، اشکانیان، مبانی قدرت، مشروعیت سیاسی
  • قاسم خانجانی صفحات 99-130

    برخی از فرقه نگاران برای معرفی و بررسی فرقه های مسلمان، حدیث افتراق را مبنای نگارش قرار داده اند و به دنبال اثبات هفتاد و سه فرقه اسلامی مطابق با حدیث افتراق بوده اند. اما برخی دیگر هیچ توجهی به حدیث افتراق نداشته و علت انشعاب فرقه ها را در اختلاف عقاید و مبانی دینی آن ها جست وجو کرده اند. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش است که آیا این حدیث در شکل گیری فرقه نگاری اسلامی نقش داشته است؟ بدین منظور، نوشته حاضر با گزینش و واکاوی دو کتاب اوایل المقالات از شیخ مفید (د.413ق) و بیان الادیان از ابوالمعالی محمد حسینی علوی (د.485ق) نشان داده است که منابعی همچون بیان الادیان متاثر از این حدیث و بر پایه آن تدوین شده اند و در منابعی مانند اوایل المقالات معیارهای دیگری مد نظر بوده و به این حدیث توجهی نشده است.

    کلیدواژگان: فرقه نگاری، حدیث افتراق، فرقه های اسلامی، اوائل المقالات، بیان الادیان
  • فهیمه فرهمندپور *، حمیدرضا شاملو صفحات 131-160

    عباسیان - دومین سلسله حکومت گر در تاریخ اسلام - از دوران شروع مبارزه سیاسی علیه امویان تا دوره های بعدی حیات سیاسی خود، همواره بر منابعی در اثبات مشروعیت سیاسی تکیه داشته اند. آنان در آغاز با اتکا بر مشروعیت ناشی از پیوند نسبی با پیامبر(ص) توانستند امویان را برانداخته و حکومت را به دست آورند. این پژوهش بر آن است تا با گردآوری اطلاعات و داده های تاریخی به روش کتابخانه ای و واکاوی آن ها، نشان دهد چگونه تغییر در صف بندی سیاسی دشمنان عباسیان، باعث شد آنان با تغییر در منابع مورد اتکایشان در مشروعیت سیاسی، روایی دولتشان را تثبیت و تبلیغ نمایند. همراهی ابتدایی آنان با نظریه مشروعیت شیعه و سپس زاویه گرفتن با آن در مواجهه با دشمنان نوپدید، نشان می دهد که عباسیان هدف غایی خود - حفظ قدرت - را برتر از هر اندیشه و انگیزه دیگر می دانستند. یافته های این پژوهش نشان می دهد تغییر در منابع مشروعیت، ارتباط مستقیمی با صف بندی های سیاسی دشمنان عباسیان تا پایان خلافت مامون داشت؛ تا آنجا که می توان از منابع به کار گرفته شده توسط آن ها برای القای مشروعیت به آگاهی هایی درباره دشمنان سیاسی آنان دست یافت.

    کلیدواژگان: عباسیان، مشروعیت سیاسی، منابع مشروعیت، گروه های معارض در عصر اول عباسی، وصایت
  • محمدجواد یاوری سرتختی *، محمدرضا هدایت پناه صفحات 161-202

    علی بن ابراهیم علوی جوانی (متوفی اوایل قرن چهارم) از مورخان شیعی و صاحب کتاب های اخبار صاحب فخ و یحیی بن عبدالله است. وی در آثار خود تلاش کرده تا به قیام شخصیت های برجسته علوی و زیدی بپردازد. این کتاب ها از بین رفته است، اما بخش هایی از آن از طریق کتاب مقاتل الطالبیین حفظ شده و به دیگر متون تاریخی راه یافته است. ابهاماتی که درباره شخصیت، حیات علمی، شیوه تاریخ نگاری و منابع مورد استناد جوانی و اهداف او از نگارش این آثار وجود داشت، تحقیقی منسجم در این زمینه را گریزناپذیر ساخت. نتیجه پژوهش نشان می دهد که جوانی از مورخان و صحابه نگاران شیعه بوده است و مهم ترین انگیزه وی در نگارش مقتل خاندان ابی طالب به ویژه اخبار تاریخی صاحب فخ و یحیی بن عبدالله، افزون بر معرفی چهره معنوی، سیاسی، اجتماعی آنان در شرایط سیاسی و اجتماعی عصر خویش، معرفی فساد حاکمیت و تاکید مجدد بر مبارزه با ظلم تا رسیدن به شهادت از یک سو و از سوی دیگر تحریک زیدیه و علویانی بود که اندیشه قیام مسلحانه داشتند.

    کلیدواژگان: علی بن ابراهیم جوانی، تاریخ نگاری اسلامی، صحابه نگاری، مورخان شیعه، کتاب صاحب فخ و یحیی بن عبدالله
  • حمیدرضا مطهری، قاسم جلائی* صفحات 203-224

    قیام عاشورا از دیرباز در میان مکاتب مختلف شیعی، محور مباحثات علمی بوده است. آثار پدیدآمده در این زمینه، بازتاب دهنده مبانی فکری و باورهای پدیدآورندگان این آثار است. پژوهش حاضر، با هدف شناخت میزان اثرگذاری مبانی فکری انجمن حجتیه بر برداشت آنان از قیام کربلا، بر پایه کتاب رمز عاشورا اثری منتسب به این گروه صورت گرفته است. نتایج این تحقیق که به شیوه توصیفی تحلیلی و بر پایه نظام های تولید معرفت برآمده از مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی مورد پذیرش انجمن انجام گرفته، نشان می دهد که انجمن حجتیه شناخت و تبیین قیام عاشورا را به طور مطلق از دایره علوم عادی بشری خارج نموده و راهی جز پذیرش تعبدی این بخش از زندگی سیدالشهدا(ع) برای رسیدن به شناخت ابعاد گوناگون نهضت آن حضرت پیشنهاد نمی دهد.

    کلیدواژگان: مبانی تاریخ نگاری، عاشوراپژوهی، انجمن حجتیه، کتاب رمز عاشورا، نقد تاریخی
|
  • Hosein Abdalmohammadi * Pages 7-36

    Martin Lings is one of the few orientalists who converted from Christianity to Islam. One of his most important works is a book titled: Muhammad: His Life Based On the Earliest In this book, he considered the life of the great prophet and presented a relatively comprehensive report in this regard. This book has detailed the biographies of some famous Companions along with their roles and positions. There are many methodological and content based reflections about the book, one of which is the role taken by Ali (A.S) in the most important battles of the Prophetic era. The present research has reviewed this part of the book relying on the historical analysis method of research. The findings of the research clarify that Martin Lings has practically distanced himself from the principles and criteria of historical research due to selecting some reports without logic, not considering all the available evidence and sources, ignoring some reports and overstating other reports, and finally imposing his own assumptions on history. He has consequently presented an imperfect account on the role of Ali (A.S) in these battles.

    Keywords: Ali (A.S), Martin Lings, Battles of Prophet, orientalism, historical criticism
  • Maryam Tavakol Nia, Hasan Zaree Mahmod Abadi Pages 37-66

    After the death of the second caliph and based on his previous suggestion, the selection of caliph was entrusted to a six-member council. One of the prominent members of this council was the holiness, Ali (A.S), whose opinion had a decisive influence on the decision of the council. This article seeks to present a model to illuminate the decision-making of Imam Ali (A.S) in the council of six people on the basis of Simon's decision-making theory by taking advantage of the descriptive-analytical method. The findings of this research clarify that Ali (A.S) made a decision after being in a situation of coercion and noticing the danger of division of Muslims, while arguing for their rightness in succession and also avoiding accusations of differences. Explaining the efficiency of His decision and the degree of its acceptance by the government officials is another part of this article.

    Keywords: Ali (A.S), Simon's decision-making theory, succession of the Prophet, history of caliphate
  • Shahnaz Hojati Najafabadi, MohammadTaghi Imanpour Pages 67-98

    It has been greatly considered about the foundations of political power and legitimacy in ancient Iran, especially in the Sassanid era. Moreover, the divinity of monarchy, descent, power and justice have often been mentioned as the four elements of power and gaining legitimacy in ancient Iran, but so far a comparative study has not been done related to Sassanid era and the other periods. Considering the difference in the elements of legitimacy in different governments of Iran before Islam, the present research took advantage of the comparative method of research and relied on the Persian and Arabic sources of the Islamic period including the Khoday Namag or kings’ books and other written sources left from the Sassanid period to compare these elements in Sassanid and Parthian eras. The result of this comparison illuminate that these sources have paid less attention to the legitimizing elements in introducing the Parthian government and have written more in the direction of delegitimizing the Parthians, while they strongly seek to introduce the legitimizing elements for the Sassanid government

    Keywords: historical sources of the Islamic period, Sassanid, Parthians, foundations of authority, Political legitimacy
  • Ghasem Khanjani Pages 99-130

    Some sect writers have regarded Hadith e- Efteraq (Separation) as the basis of their writing to introduce and inspect Muslim sects and have sought to prove seventy-three Islamic sects in accordance with Hadith of Separation. Nonetheless, some others have disregarded this hadith and looked for the reason of the division of the sects in the differences in their religious beliefs and foundations. This article seeks to answer the question of whether this hadith played a role in the development of Islamic sectarianism through the descriptive and analytical method of research. For this purpose, the present article has studied two books of Ava’el al- Maqalat compiled by Sheikh Mufid (413 A. H) and Bayan al-Adyan by Abol Ma'ali Muhammad Hosseini Alavi (485 A. H) and it has revealed that the sources such as Bayan al-Adyan are influenced by this hadith. However, in the sources such as Ava’el al- Maqalat, the criteria other than hadith e- Efteraq have been taken into account.

    Keywords: Sectography, Hadith e- Eftrefaq, Islamic sects, Ava’el -ol Maqalat, Bayan Al-Idyan
  • Fahime Frahmandpoor *, Hamidreza Shamloo Pages 131-160

    Abbasids - the second dominant dynasty in the history of Islam - from the beginning of the political struggle against Umayyads to the later periods of their political life, have always relied on sources to prove their political legitimacy. At the beginning, they were able to overthrow the Umayyads and gain the government by relying on the legitimacy of their relative connection with the Prophet (PBUH). Relying on the historical data collected in a library method, this research aims to show how the change in the political alignment of the opponents of Abbasids, caused them to establish and promote the validity of their government by changing the sources they rely on for political legitimacy. Their initial association with the theory of Shi'ite legitimacy and then taking an angle with it in dealing with the new enemies, shows that the Abbasids considered their ultimate goal - preserving power - superior to any other thought and motive. The findings of this research reveal that the change in the sources of legitimacy had a direct relationship with the political alignments of the Abbasid enemies until the end of Ma'mun's caliphate. As far as possible, the information about their political enemies can be obtained from the sources used by them to instill legitimacy.

    Keywords: Abbasids, Political legitimacy, sources of legitimacy, opposing groups in the first Abbasid era, testament
  • Mohammad Javad Yavari Sartakhti *, Mohammadreza Hedayatpanah Pages 161-202

    Ali Ibn e- Ibrahim Alavi Javvani (died in the early 4th century) is of the Shiite historians and the author of the books of Akhbar Sahib Fakh and Yahya Ibn e- Abdullah. In his works, he tried to consider the uprising of prominent Alavi and Zaidi individuals. These books have been lost, but parts of them have been preserved through the book of Maqatil al-Talebiyyin and found their way into other historical texts. The ambiguities that existed about the personality, scientific life, historiographical method and sources cited by Javvani and his goals for writing these works made a coherent research in this field inevitable. The result of the research indicates that Javvani was one of the historians and writers of the Shia Companions, and his most important motivation in writing the death of the Abi Talib family, especially the historical news of Sahib Fakh and Yahya Ibn e- Abdullah, was introducing their spiritual, political, and social face in the political and social conditions of his era as well as the corruption of the government and reemphasizing the fight against oppression until martyrdom on the one hand, and on the other hand, the incitement of Zaidi and Alawites who had the idea of an armed uprising.

    Keywords: Ali Ibn Ibrahim Javvani, Islamic historiography, Writing on Companions, Shiite historians, Sahib Fakh, Yahya Ibn Abdullah
  • Hamidreza Motahhari, Ghasem Jalaie * Pages 203-224

    The uprising of Ashura has been constantly the focus of scientific debates among various Shiite schools. The works developed in this context reflect the intellectual foundations and beliefs of the authors of these works. The current research was conducted with the aim of knowing the impact of the intellectual foundations of Hojjatiya Society on their perception of the Karbala uprising, based on the book, Mystery of Ashura, which is a work attributed to this group. The results of this research carried out through the descriptive-analytical method and based on knowledge producing systems out of the ontological and epistemological foundations accepted by the association, clarify that Hojjatiya Society has completely removed the knowledge and enlightenment of the Ashura uprising from the limit of ordinary human sciences and it does not propose anything other than accepting this part of the life of Seyyed al-Shohda (A.S)  to understand the various aspects of his movement.

    Keywords: the basics of historiography, Ashura studies, Hojjatiyah Society, Mystery of Ashura, historical criticism